Alt om poker

De olika pokerhänderna


Oavsett vilken variant av poker man spelar, så måste man känna till de olika pokerhänderna som kan ge vinst och vilka av dessa som är bäst respektive sämst att ha på hand. En pokerhand består alltid av fem kort, men det är bara vissa kombinationer av korten som ger vinst. Ofta spelar man poker med en kortlek, och då finns möjlighet till otroliga 2 598 960 olika pokerhänder! Det kanske låter komplicerat, men det är faktiskt bara nio olika pokerhänder som ger vinst, även om de såklart kan dyka upp i olika kombinationer.

Royal Flush
Består av en stege i samma färg med korten 10, knekt, dam, kung och ess. Chansen att få denna hand är < 0,001%.

Straight Flush
En stege i samma färg, till exempel 2, 3, 4, 5 och 6. I det fall då flera av spelarna vid bordet har stege på hand så vinner den som har de högsta korten. Chansen att få denna hand är 0,003%.

Fyrtal
Fyra likadana kort, till exempel fyra ess. Chansen att få denna hand är 0,16%.

Kåk
En triss och ett par. I det fall då flera av spelarna har en kåk på hand så vinner den spelare som har den högsta trissen. Chansen att få denna hand är 2,60%.

Färg
Fem kort av samma färg. Om flera spelare har färg så vinner den som har de högsta korten. Chansen att få denna hand är 3,03%.

Stege
Fem kort i rad som inte är av samma färg. Om flera spelare har en stege så vinner den med de högsta korten. Chansen att få denna hand är 4,62%.

Triss
Tre av samma kort. Om fler än en spelare har triss så vinner den med högst kort. Chansen att få denna hand är 4,83%.

Två par
Två par med olika valörer. Ifall fler än en spelare har två par så vinner den som har det högsta paret, alternativt den med det lägsta paret om det högsta är samma. Chansen att få denna hand är 35,92%.

Par
Två kort av samma valör. Ifall fler än en spelare har ett par så vinner den som har det högsta paret. Om paren är samma så vinner den som har det högsta kortet utöver paret. Chansen att få denna hand är 48,15%.

Högsta kort
Om ingen spelare har någon av händerna ovan så vinner den som har det högsta kortet.